Kissala

Kuva: Satu Touru

"I love cats because I enjoy my home; and little by little, they become its visible soul." 

Jean Cocteau

Kissaharrastukseni on alkanut 1990-luvulla, kun lapsuuskotiini muutti maatiaiskissasiskokset Mona ja Rosa. Rosa muutti mukanani useaankin asuntoon ja eli kunnioitettavaan 19 vuoden ikään. Tosin viimeisimmän vuoden Rosa vietti äidilläni kun tapasin puolisoni, kissa-allergikon. Juuri tuon kissa-allergian vuoksi hautasin kissahaaveeni useaksi vuodeksi, kunnes sattumalta näin artikkelin hypoallergisista kissaroduista. Uskaltauduimme kokeiluun, ja saimmekin pian perheeseemme uuden jäsenen, siperiankissa Igora Celesten eli Ellin. Allergiaoireita ei ilmennyt, Elli valloitti kotimme ja sydämemme, ja yllättäen itsenikin huomasin suunnittelevani kasvatustoiminnan aloittamista.

 

"One cat just leads to another." 

Ernest Hemingway


Suomen Kissaliiton kasvattajakurssin suoritin keväällä 2019 ja kasvattajanimi myönnettiin FIFé:ssä 14.7.2019. Beluha-nimi tulee Siperian korkeimman vuoren mukaan, ja tällä olen halunnut kunnioittaa kissarodun alkuperää.

Beluhan kissala sijaitsee kodissamme Lappeenrannassa. Kissat ovat rakastettuja perheenjäseniämme. Pentueet suunnitellaan huolella ja harvakseltaan, ja kissojen lukumäärä kissalassa on maltillinen. Osa pentueista syntyy sijoituskodeissa.

Alkuvuodesta 2024 kissalassamme jouduttiin tekemään isoja muutoksia kissojen välisten suhteiden kriisiydyttyä. Päädyimme sijoittamaan aiemmat siitosnaaraamme uusiin "eläkekoteihin" taataksemme jokaiselle kissalle mahdollisuuden osallistua arkielämään osana perhettä.

 

"Time spent with cats is never wasted." 

Sigmund Freud


Kasvatukseen käytettävät kissat tutkitaan tarttuvien tautien (FeLV ja FIV) sekä perinnöllisten tautien (HCM) varalta, mutta toki täyttä terveystakuuta pennuille ei kukaan kasvattaja voi myöntää. Pyrkimys on kasvattaa terveitä, hyväluonteisia, reippaita ja ystävällisiä pentuja ennen kaikkea perheenjäseniksi, unohtamatta rodunmukaisuutta ja kauneutta.  

Kaksi lastamme takaavat, että pennut ovat tottuneet lapsiin ja elämisen ääniin. Pennut luovutetaan ainoastaan sisäkissoiksi, toki ulkoilu valjaissa, tarhassa tai verkotetulla parvekkeella antaa virikkeitä kissalle. Lemmikiksi myytävät kissat on steriloitava sopimuksen mukaan. Näyttelytasoisen kissan ostajaa en velvoita näyttelyissä käymään, mutta annan tukeni jos olet asiasta kiinnostunut.

 

"People who love cats have some of the biggest hearts around."

Susan Easterly

Jos kiinnostuit kasvattamistamme siperiankissoista, laita rohkeasti sähköpostia ja kysy lisää! Toivoisin yhteydenottoon kuvauksen pennun tulevasta kodista ja perheestä pelkän hintakyselyn sijaan. Toivoisin myös vierailua kotonamme ennen pennun luovutusta, eikä mikään estä kyläilemästä vaikka päivittäin pentuja katsomassa. Pennuista maksetaan käynnin yhteydessä (tai toisin sovittaessa) varausmaksu, joka vähennetään lopullisesta hinnasta. Varausmaksu palautetaan, jos kauppa peruuntuu kasvattajan taholta. Voin myös toimittaa luovutusikäisen pennun n. tunnin ajomatkan päähän, jolloin samalla pääsen tutustumaan pennun uuteen kotiin.

 

Kasvattamamme pennut ovat luovutettaessa

  • vähintään 14 viikkoa vanhoja ja vähintään 1 kg painoisia
  • rokotettuja, madotettuja
  • eläinlääkärin tarkastamia
  • mikrosirulla merkittyjä, halutessasi EU-passilla varustettuja
  • rekisteröityjä FIFé/Suomen Kissaliitto (SK)
  • sosiaalistettuja, sisäsiistejä, totutettuja mm. kynsien leikkaamiseen ja turkin harjaamiseen, paijattuja ja hemmoteltuja kaikin puolin

Pennun mukana saat

  • suulliset ja kirjalliset hoito-ohjeet (mm. Kissaliiton kissanomistajan opas)
  • pienen aloituspaketin ruokaa ja muita hoitotarvikkeita
  • halutessasi lahjajäsenyyden vuodeksi Suomen Siperiankissat ry:een ja/tai Suomen Rotukissayhdistykseen (Surok)
  • kasvattajan tuen ja avun koko kissan elinajan

Pentukuvat: Satu Touru